Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

AOW maakt langer werken noodzakelijk?

Mensen worden steeds ouder en  gezonder. En op zich is dat natuurlijk positief nieuws. Het betekent echter wel, dat het werkende deel van de bevolking steeds kleiner wordt. Volgens het ministerie van VWS zal de potentiële beroepsbevolking in 2030 nog 56% zijn! Met andere woorden: iets meer dan de helft van de bevolking moet dan werken voor zichzelf en voor de andere helft! En omdat deze verhouding natuurlijk niet te scheef mag worden zal, om bijvoorbeeld de AOW-lasten te kunnen blijven dragen, onvermijdelijk de belasting omhoog gaan.

Langer doorwerken
Het is dan ook niet voor niets dat de overheid inzet op ‘langer doorwerken’. Door middel van allerlei stimuleringsmiddelen worden werknemers aangemoedigd om ook op oudere leeftijd door te werken.

Stimuleringsmaatregelen voor werkgevers
Werkgevers kunnen op voordelen rekenen wanneer zij werkloze vijftigers aannemen. De argumenten voor werkgevers om hieraan mee te werken zijn vooral van materiële aard. Wie een werkloze 50-plusser aanneemt krijgt gedurende drie jaar een premiekorting van 6500 euro op premies voor de WW en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Werkgevers die een werknemer van 62 jaar of ouder in dienst houden, krijgen drie jaar lang 2750 euro korting op de sociale premies. Vanaf 2013 wordt dit voordeel ruim verdubbeld naar 6500 euro. Ook overweegt het kabinet om werkgevers vrij te stellen van de loondoorbetalingsplicht, indien WW-ers van 55 jaar en ouder die zij in dienst nemen zich ziek melden.

Stimuleringsmaatregelen voor werknemers
Ook voor werknemers kunnen de redenen om langer door te werken van financiële aard zijn. Zo krijgen vanaf 2009 62-jarigen die besluiten toch door te werken een inkomensafhankelijke bonus. Deze bonus kan oplopen tot 4591 euro per jaar en geldt ook als men nog na hun 65e aan de slag is. Deze doorwerkbonus bedraagt van een 62-jarige 5 % van zijn inkomen, bij 63 jaar 7 % en iemand van 64 krijgt 10 %.

Maar wat zijn de persoonlijke overwegingen?
De plannen voor een financieel onbezorgde pensioentijd zijn bij iedereen verschillend. Waar de een veel op vakantie zal willen, zal de ander meer tijd willen inruimen voor hobby's. Nummer drie heeft het zo naar zijn zin op het werk, dat doorwerken geen enkel probleem is en nummer 4 zal langzaam willen 'afbouwen'. Op grond daarvan bestaan er dan ook geen standaard oplossingen voor een soepele overgang van werken naar pensioen. Altijd zullen eerst uw wensen in kaart gebracht moeten worden, waarna de passende oplossingen 'gemaakt' moeten worden. 

Maar wij helpen u graag uw eigen plannen en mogelijkheden door te rekenen. Een afspraak is snel gemaakt.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 07-01-2009. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.