Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Appartement kopen? Let op speciale regels

Een appartement is iets anders dan een eengezinswoning. En dan hebben we het niet over de tuin of het balkon. Wie een appartement koopt krijgt automatisch te maken met bijzondere wettelijke regels waar een eigenaar van een eengezinswoning geen omkijken naar heeft. De eigenaar van een appartement bezit niet alleen de exclusieve toegang tot zijn eigen privé-woonruimte maar is ook mede-eigenaar van het gebouw. Samen met de andere bewoners van het appartementsgebouw.

Vereniging van Eigenaren verplicht!

Om dat in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de spelregels houdt is er de Vereniging van Eigenaren (VvE). Die is er altijd want hij is wettelijk verplicht. 

Taak van de VvE 
Als je een appartement koopt ben je automatisch, van rechtswege, lid van de VvE. Belangrijkste doel van de VvE is het beheer van de gemeenschappelijke ruimtes van het gebouw, naast het behartigen van de belangen van de eigenaren. Maar vooral dat eerste, het beheer en onderhoud van het gebouw, kost geld. Denk aan lift, dak, schoonmaken centrale hal, verzekeringen e.d.. Daarvoor betaalt elke eigenaar de zogeheten ‘servicekosten’. Sommige posten, denk aan de vernieuwing van het dak, vragen forse investeringen. Daarom wordt er meestal een meerjarenplan opgesteld waaruit blijkt wat er de komende jaren moet gebeuren en wat dit ongeveer gaat kosten.  

Als eigenaar van een appartement, en dus lid van de VvE, heeft u te maken met twee ‘instanties’: het bestuur en de algemene ledenvergadering. Het bestuur adviseert de VvE en heeft bepaalde taken. Maar de eigenaren hebben het echt voor het zeggen, die nemen de besluiten.

Elke VvE heeft een Reglement van Splitsing. Daarin staat precies beschreven wat de rechten en plichten zijn van de eigenaren en de vereniging. Dat reglement bestaat uit twee delen: het Modelreglement en een splitsingsakte. De laatste, opgesteld door de notaris, beschrijft precies het gebouw en de afzonderlijke appartementen. In de splitsingstekening die erbij hoort kan je exact de grenzen zien van de afzonderlijke appartementen en de gemeenschappelijke ruimten. Vaak is er ook nog een huishoudelijk reglement van de VvE. Daarin vindt men de gebruiksregels terug. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat iedereen zijn fiets maar in de centrale hal parkeert!
 

Belangrijke punten
 

Wilt u goed beslagen ten ijs komen voordat u een bod uitbrengt op dat fraaie appartement waar u al een tijdje oog voor heeft, dan adviseren wij u onderstaand lijstje eens aandachtig door te lopen: 


·         voor welk deel moet ik meebetalen in de gezamenlijke schulden en lasten?
·         hoe ziet de balans en de exploitatierekening van het afgelopen boekjaar eruit?
·         en de begroting van het lopend en volgend jaar?
·         lees de notulen van de VvE van de afgelopen keren eens door om een beeld te krijgen van actuele kwesties
·         wat is de conditie van het gebouw, wat staat er gepland aan onderhoud?
·         wat zijn de lopende financiële verplichtingen van de VvE?
·         heeft de vorige eigenaar nog schulden aan de VvE?
·         zijn er bouw- of sloopplannen in de directe omgeving te verwachten?
·         is er asbest in het appartement verwerkt, zijn er olietanks aanwezig? 

Bovenstaande opsomming is zeker niet compleet maar geeft u, na beantwoording, wel een beeld of u nog wel verder wilt met het beoogde appartement!

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 04-08-2008. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.