Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

WOZ-waarde. Hoger of juist lager?

De WOZ-waarde is de waarde van uw huis, die in het kader van de Wet Waardering Onroerende Zaken wordt vastgesteld.


Zo laag mogelijk
 

Als u huiseigenaar bent bepaalt uw gemeente op basis van de WOZ-waarde van uw huis hoeveel onroerend zaakbelasting (OZB) u moet betalen. Ook het waterschap, waar uw gemeente onder valt, gebruikt deze WOZ-waarde. En tot slot is diezelfde waarde ook van invloed op de hoogte van het eigenwoningforfait, die weer van invloed is op de inkomstenbelasting die eigen-woning-bezitters moeten betalen. Al met al redenen genoeg om een zo laag mogelijke WOZ-waarde te hebben. Want hoe lager de WOZ-waarde wordt bepaald hoe lager ook diverse lasten zullen zijn. 
U kunt een lagere WOZ-aanslag soms bereiken door goed te kijken met welke woningen (referentiepanden) uw huis wordt vergeleken. Soms is die vergelijking niet redelijk. Zeker niet wanneer het huis van uw buurman met een andere woning wordt vergeleken. U kunt dan bij de gemeente in bezwaar gaan.


Zo hoog mogelijk
 
Vreemd genoeg kan voor eigen-woning-bezitters soms juist een hogere WOZ-waarde interessant zijn. Want de te betalen hypotheekrente is vaak afhankelijk van de hoeveelheid risico die de betrokken bank denkt te lopen. Hoe meer ruimte tussen WOZ-waarde en openstaand hypotheekbedrag, hoe lager de hypotheekrente kan zijn. En wie zijn hypotheek al enige jaren geleden heeft afgesloten, zou er goed aan doen eens na te gaan of de WOZ-waarde voldoende is gestegen om een renteverlaging mogelijk te maken.

Wat te doen?

Om te proberen minder hypotheekrente te betalen kunt u ook kiezen voor een onafhankelijke taxatie van uw woning. Want banken accepteren ook (liever zelfs) een taxatierapport in plaats van een WOZ-verklaring. Op die manier kan de lagere WOZ-waarde u helpen uw gemeentelasten en inkomstenbelasting te verlagen, terwijl een zo hoog mogelijke taxatie u aan een lagere hypotheekrente zou kunnen helpen. Al zal dat laatste altijd van de omstandigheden afhangen.

Twijfelt u? Bel ons even. Wij denken graag met u mee.


Even nog wat losse feiten

Met de gestegen huizenprijzen de afgelopen jaren is natuurlijk ook de WOZ-waarde sterk gestegen. Op uw laatste WOZ-beschikking kunt u zien hoe hoog de WOZ-waarde voor uw woning was. Vrijwel alle gemeenten hebben in februari 2008 de nieuwe WOZ-beschikkingen verzonden. Voor de beschikkingen in 2008 geldt de waardepeildatum 1 januari 2007.  In december 2007 is de waarde ten opzichte van december 2006 met 4,1% gestegen. Maar er kunnen verschillen bestaan tussen gemeenten. Als u wilt weten hoe groot de gemiddelde stijging in uw gemeente is, kijk dan eens op de website www.waarderingskamer.nl. De Waarderingskamer houdt toezicht op de uitvoering van de wet WOZ en maakt onder andere een overzicht van de gemiddelde stijging per gemeente.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 15-07-2008. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.